Activitat corresponent a la Setmana de la Ciència 2016


COM ARRIBAR-HI

  • Metro Línia 3 Estació Palau Reial
Del 14 NOV
Al 18 NOV

Què investiguem en Ciències de la Terra?


Tipus d'activitat: Tallers i cursos
Tipus de públic: Estudiants ESO, Batxillerat i Cicles formatius
Orientat: Grups
Passaport Científic: No

Més informació Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (CSIC)
Jordi Cortés
934095410
jcortes@ictja.csic.es
On es celebra Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (CSIC)
     Lluís Solé i Sabarís, s/n, 08028, Barcelona
Necessita reserva Jordi Cortés
jcortes@ictja.csic.es
934095410

10.00-14.00

Ponents - José Luís Fernández Turiel, Marta Rejas, Josep Elvira, Soledad Álvarez, Elisabeth Beamud, Maria José Jurado, Encarni Montoya, Jordi Díaz, Pilar Sánchez, Daniel García-Castellanos, Àngel Valverde, Adelina Geyer

A través de 6 tallers mostrem el caràcter pluridisciplinar de la investigació en Ciències de la Terra i de l'ICTJA-CSIC.

Presentació de l'activitat investigadora de l'ICTJA-CSIC
Presenta: José Luís Fernández Turiel
Xerrada de benvinguda per presentar als assistents la investigació que es desenvolupa a l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera del CSIC (ICTJA-CSIC).

Taller 1
Com s'investiga en els laboratoris de ciències de la terra?
Presenten: Marta Rejas, Josep Elvira, Soledad Álvarez, Elisabeth Beamud
La investigació en el camp de les Ciències de la Terra requereix la caracterització dels diferents materials geològics, amb diferents tipus d'infraestructures científiques. En aquest taller es mostraran com funcionen les diferents tècniques analítiques i aparells amb els quals es fa la investigació en els laboratoris de l'ICTJA-CSIC.

Taller 2
Explorant el subsòl: sondejos científics i sondes geofísiques
Presenta: Maria José Jurado.
Repassem alguns de les grans aportacions de la perforació científica de la Terra amb rèpliques de les mostres de roques del subsòl obtingudes en diferents punts del planeta en projectes científics internacionals d'exploració del subsòl. També veurem com investiguem el nostre subsòl en un sondeig de més de 200 metres. Examinarem mostres de roca en el nostre laboratori i analitzarem el significat dels diferents tipus de roca que trobem durant la perforació del sondeig per reconstruir la història geològica. Analitzarem els aqüífers, falles i l'edat de les roques, des del Paleozoic al Quaternari.

taller 3
Retorn al futur: pistes del passat en els registres sedimentaris Presenta: Encarni Montoya
Els últims informes del Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic (IPCC) posen de manifest la clara empremta dels humans en l'evolució climàtica de la Terra. Davant d'aquesta situació, una de les tasques dels científics és investigar els ecosistemes del passat i les crisis climàtiques que s'han produït per veure quin pot ser l'evolució futura. Els sediments dels fons dels llacs i de la mar contenen dades molt valuoses que permeten reconstruir de manera molt precisa l'evolució del clima. A més, a través de fòssils de mida microscòpica conservats en aquests registres, podem conèixer l'ambient del passat i els factors que han fet que canviï al llarg del temps.

Taller 4
Com es registren els sismogrames? Presenten: Jordi Díaz, Pilar Sánchez
Es tracta d'una introducció al món de la sismologia focalitzada en el seu element fonamental: els registres obtinguts mitjançant sismòmetres. Es farà un breu introducció als principals conceptes de la sismologia, veurem els mecanismes interns d'un sismòmetre i analitzarem les dades sísmiques que rebem en temps real.

taller 5
Augmented Reality Sandbox. Evolució del Relleu de la Terra
Presenten: Daniel García-Castellanos / Àngel Valverde
Mitjançant un dispositiu de realitat augmentada, la topografia d'una caixa de sorra es combina amb un model de flux d'aigua virtual, podràs entendre l'evolució del relleu de la Terra que va resultar de la tectònica de plaques i de l'erosió.
1. Modificar amb les mans la superfície d'una caixa de sorra, simulant el moviment de plaques tectòniques o l'erupció d'un volcà.
2. Provoca pluja virtual sobre el relleu creat.
3. Pensa on es concentra l'erosió i la sedimentació produïdes per l'aigua.

Taller 6
Terra de volcans! Presenta: Adelina Geyer
El taller desenvoluparà els conceptes bàsics del funcionament dels volcans i els seus productes. Es mostrarà a petita escala com funcionen els volcans i els participants podran mirar, tocar i preguntar sobre una important quantitat de roques associades a les zones volcàniques. També podran viure l'efecte dels gasos de l'interior de la Terra en la dinàmica volcànica, fer un model d'erupció de colada de lava i observar com influència la densitat en la pujada del magma des de l'interior de la Terra.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Màxim participants per dia: 30. Aquests es dividiran en 2 grups de 15 alumnes (cada subgrup ha d'estar acompanyat de per almenys 1 professor).

Organitza

201610144941_Logo_ictja.jpg

Patrocinat per


Col·labora

Fundación Española para la Cienciay la Tecnología (FECYT), Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)