10 NOV


1ª Jornada de Sismologia a l'Observatori Fabra

  • Observatori Fabra
  • 08:30h a 12:30h // 15:30h a 18:00h
  • 50
  • Pàgina web

Tipus d'activitat: Jornades de portes obertes/visites guiades
Àrea temàtica: joan oro
Tipus de públic: Públic general
Orientat: Individual

Més informació
Observatori Fabra
Necessita reserva
Maria Teresa Merino
event@observatori-fabra.cat
656686982
10-13

El dissabte 10 de novembre realitzarem la primera Jornada de Sismologia, adreçada al públic general i pensada com un dia per aprendre i experimentar sobre aquesta ciència en general i els terratrèmols en particular, amb especial èmfasi a les activitats, institucions i treballs presents al nostre entorn més immediat.

El format serà de diverses comunicacions d'aproximadament 30 minuts cadascuna durant el matí i per la tarda d'experiències pràctiques i una visita a les instal·lacions de la Secció de Sismologia de l'Observatori Fabra.

Aquesta activitat organitzada per l'Observatori Fabra (RACAB) es realitza amb el suport i col·laboració de l'Institut Cartogràfic i Geològic (ICGC) i gràcies també a la participació de les següents entitats: 

Direcció General de Protecció Civil (Generalitat de Catalunya), Laboratori d'Estudis Geofísics Eduard Fontserè (LEGEF-IEC), Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICJTA-CSIC), Volcanes de Canarias, Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Universitat d'Alacant i Raspberry Shake. 


El programa i horari detallats de les activitats serà el següent:

8:30h Registre del públic assistent.

09:00h "Sismologia a l'Observatori Fabra"
A càrrec de: Maria Teresa Merino Espasa. Responsable de la Secció de Sismologia de l'Observatori Fabra.

09:30h "Com son els terratrèmols a Catalunya?"
A càrrec de: Dra. Sara Figueras Vila.  Cap de l’Àrea de Geofísica i Sismologia de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

10:00h "Planificació, gestió i sensibilització del risc sísmic a Catalunya"
A càrrec de: Silvia Hermosilla Fernández, Tècnica superior del Servei de Planificació i Gestió del risc de la Direcció General de Protecció Civil. Generalitat de Catalunya.

10:30h Pausa 30 minuts

11:00h "Activitats del LEGEF-IEC en Sismologia"
A càrrec de: Emma Suriñach (directora) i Mar Tapia (coordinadora). Laboratori d'Estudis Geofísics Eduard Fontserè de l'Institut d'Estudis Catalans

11:30h "Sismologia urbana: què fa vibrar la ciutat?"
A càrrec de: Dr. Jordi Díaz Cusí. Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera, ICTJA-CSIC

12:00h "Sismologia volcànica, pronòstics i col·laboració ciutadana"
A càrrec de: Ramon Ortiz Ramis. Volcanes de Canarias.

12:30h Pausa per dinar

15:30h Laboratoris i visita a instal·lacions de la Secció de Sismologia de l'Observatori Fabra.
Amb la col·laboració de:
Ramon Ortiz Ramis. Volcanes de Canarias.
Juan Luis Soler Llorens. Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Universitat d'Alacant
Raspberry Shake

18:00h Fi de les activitats.

Consideracions addicionals a tenir en compte:

La inscripció i assistència és gratuïta i és per a totes les activitats del dia. Aquestes no inclouen dinar pel públic assistent, que tindrà una pausa llarga entre les activitats del matí i la tarda per facilitar que dini a on consideri convenient. Durant aquesta pausa, la part visitable dels jardins de l'Observatori Fabra romandrà oberta pel públic de la Jornada de Sismologia, però no l'accés als serveis ni a l'interior de l'edifici principal. Es permetrà que hi facin pícnic amb la condició de que en tot moment segueixin les indicacions dels organitzadors i es mantingui la neteja i respecte adients cap al lloc i les altres persones presents (cal recordar que al recinte de l'Observatori no hi ha cap bar, restaurant ni maquines dispensadores a on poder adquirir begudes ni aliments).

A aquells assistents que hi accedeixin amb el seu vehicle privat se'ls permetrà aparcar al petit aparcament de l'Observatori Fabra, i en cas que aquest s'ompli, també de manera ordenada al cantó sud del camí d'accés seguint les instruccions del personal organitzador en tot moment per garantir la correcte circulació en ambdós sentits de la marxa als altres vehicles. Els assistents que desitgin estacionar a l'aparcament o al camí ho faran sota la seva pròpia responsabilitat i en cap cas es farà responsable l'Observatori Fabra dels vehicles estacionats ni del seu contingut.


 

Organitza

202210193046_logos_fabra_racab_2.png


Col·labora

Observatori Fabra (Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona)

Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya