Del 12 NOV
Al 16 NOV


Què investiguem en ciències de la terra?

  • Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)
  • 10:00h a 12:00h
  • Places exhaurides
  • Pàgina web

Tipus d'activitat: Tallers i cursos
Àrea temàtica: joan oro
Tipus de públic: Estudiants ESO, Batxillerat i Cicles formatius
Orientat: Grups

Més informació
Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)
Jordi Cortés
93 409 54 10
jcortes@ictja.csic.es

Necessita reserva
Jordi Cortés
jcortes@ictja.csic.es
93 409 54 10
10.00-14.00

Ponents - José Luís Fernández Turiel, Marta Rejas, Maria José Jurado, Jordi Mora, Santiago Giralt, Encarni Montoya, Jordi Díaz, Pilar Sánchez, Daniel García-Castellanos, Ángel Valverde, Adelina Geyer

 

Els tallers es realitzaran els dies 12, 13, 15 i 16 de novembre.

L'activitat consisteix en una xerrada de benvinguda per presentar als assistents la investigació que es desenvolupa a l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA-CSIC), a càrrec del director Dr. José Luís Fernández Turiel, seguida de dos tallers d'entre els sis ofertats per conèixer algunes de les línies de recerca amb més detall.

Taller 1. Com s'investiga als laboratoris de ciències de la terra? La recerca en Ciències de la Terra requereix la caracterització dels diversos materials geològics, amb diferents tipus d'infraestructures científiques. En aquest taller es mostraran com funcionen les diverses tècniques analítiques i aparells amb els quals es fa la investigació als laboratoris de l'ICTJA-CSIC. A càrrec de: Marta Rejas.

Taller 2. Explorant el subsòl: sondejos científics i sondes geofísiques. Repassem algunes de les grans aportacions de la perforació científica de la Terra amb rèpliques de les mostres de roques del subsòl obtingudes en diferents punts del planeta en projectes científics internacionals d'exploració del subsòl. També veurem com investiguem el nostre subsòl en un sondeig de més de 200 metres. Examinarem mostres de roca al laboratori i analitzarem el significat dels diferents tipus de roca que trobem durant la perforació per reconstruir la història geològica. Analitzarem els aqüífers, falles i l'edat de les roques, des del Paleozoic al Quaternari. A càrrec de: Maria José Jurado / Jordi Mora.

Taller 3. Retorn al futur: pistes del passat en els registres sedimentaris. Els últims informes del Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic (IPCC) posen de manifest la clara empremta dels humans en l'evolució climàtica de la Terra. Davant d'aquesta situació, una de les tasques dels científics és investigar els ecosistemes del passat i les crisis climàtiques que s'han produït per veure quina pot ser l'evolució futura. Els sediments dels fons dels llacs i de la mar contenen dades molt valuoses que permeten reconstruir de manera molt precisa l'evolució del clima. A més, a través de fòssils de mida microscòpica conservats en aquests registres, podem conèixer l'ambient del passat i els factors que han fet que canviï al llarg del temps. A càrrec de: Santiago Giralt / Encarni Montoya.

Taller 4. Com s’enregistren els terratrèmols? Es tracta d'una introducció al món de la sismologia focalitzada en el seu element fonamental: els registres obtinguts mitjançant sismòmetres. Es farà un breu introducció als principals conceptes de la sismologia, veurem els mecanismes interns d'un sismòmetre i analitzarem les dades sísmiques que rebem en temps real. A càrrec de: Jordi Díaz / Pilar Sánchez Sánchez-Pastor.

Taller 5. Augmented Reality Sandbox. Evolució del Relleu de la Terra. Mitjançant un dispositiu de realitat augmentada, la topografia d'una caixa de sorra es combina amb un model de flux d'aigua virtual, podràs entendre l'evolució del relleu de la Terra que va resultar de la tectònica de plaques i de l'erosió: 1. Modificar amb les mans la superfície d'una caixa de sorra, simulant el moviment de plaques tectòniques o l'erupció d'un volcà. 2. Provoca pluja virtual sobre el relleu creat. 3. Pensa on es concentra l'erosió i la sedimentació produïdes per l'aigua. A càrrec de: Daniel García-Castellanos / Ángel Valverde.

Taller 6. Terra de volcans! El taller desenvoluparà els conceptes bàsics del funcionament dels volcans i els seus productes. Es mostrarà a petita escala com funcionen els volcans i els participants podran mirar, tocar i preguntar sobre una important quantitat de roques associades a les zones volcàniques. També podran viure l'efecte dels gasos de l'interior de la Terra en la dinàmica volcànica, fer un model d'erupció de colada de lava i observar com influencia la densitat en la pujada del magma des de l'interior de la Terra. A càrrec de: Adelina Geyer.

Organitza

201610115210_logoCSICg.jpg


Col·labora