15 NOV


La química i la física com a resposta.

Tipus d'activitat: Tallers i cursos
Àrea temàtica: ciència ciutadana
Tipus de públic: Estudiants ESO, Batxillerat i Cicles formatius
Orientat: Grups

Més informació
ADAMED SmartUP
ADAMED SmartUP
625085354
info@adamedsmartup.es

On es celebra
Auditorio del Centre de Recerca Matemàtica, Facultad de Ciencias de la UAB.
Carrer dels Til·lers, s/n, 08193, Cerdanyola del Vallès
Necessita reserva
ADAMED SmartUP
https://adamedsmartup.es
625085354
10.00 am - 13.00 pm dilluns a divendres

Ponents - Dra. Neus Puy / Dr. Valentí Rodellas

Adamed Foundation organitza el segon taller ADAMED SmartUP sota el títol "La química i la física com a resposta" dirigit a alumnes de 1r i 2n de Batxillerat.

L'objectiu d'aquest taller teòric i pràctic és donar a conèixer les aplicacions actuals de la radioactivitat i la química.

La jornada consta d'una exposició inicial de les activitats que realitzaran la Dra. Roser Maneja. La Dra. Neus Puy, professora del Departament de Química i el Dr. Valentí Rodellas, investigadors del Departament de Física, ens explicaran quines aplicacions té la química i la física en l'actualitat.

Després d'aquesta part teòrica comuna, els estudiants es dividiran en diferents workshops. Aquells que acudeixin al laboratori de física coneixeran les diferents aplicacions de la radioactivitat i de la química.

Informació sobre els tallers

I PART. TÈORICA

  • 10.00 Benvinguda (Auditori del Centre de Recerca Matemàtica, Facultat de Ciències, Universitat Autònoma de Barcelona).
  • 10.15-10.30. La importància de la ciència en l’era de l’antropocè.
    • Dra. Roser Maneja, professora Departament de Geografia UAB
  • 10.30-11.30h. La química/física com a resposta.
    • Dra. Neus Puy, professora Departament de Química UAB
    • Dr. Marc Diego-Dr. Valentí Rodellas, investigador Departament de Física UAB

II PART. PRÀCTICA

  • 11.00 - 14.00: Pràctiques de laboratori.

Grup Física: Descobrim la radioactivitat i les aplicacions actuals.

  • Taller 1: Diferents experiments de laboratori per comprendre conceptes bàsics sobre aquest fenomen, com la desintegració radioactiva, els tipus de radioactivitat i els perills associats a la radioactivitat.
  • Taller 2: Diferents experiments per descobrir algunes de les aplicacions actuals de la radioactivitat, centrant-se en aquelles relacionades amb lús de la radioactivitat per comprendre processos ambientals.

Grup Química: Descobrint la química i les aplicacions actuals.

  • Taller 1: El primer experiment consisteix en la identificació de metalls contaminants en aigües de consum, on els alumnes es podran convertir en detectius ambientals i descobrir com determinar si alguna mostra ha estat contaminada per níquel, coure o ferro.
  • Taller 2: En el segon experiment els alumnes descobriran el rellotge de iode, una reacció molt cridanera amb què aprendran a prendre consciència de les diferents velocitats de les reaccions químiques ia controlar el temps amb la química a través d'això.
  • Taller 3: Al tercer experiment els alumnes descobriran el nitrogen líquid, un element excel·lent per demostrar diversos principis científics a través de senzills experiments.
  • Taller 4: Al quart experiment descobriran, gràcies a la química, l'origen dels colors als focs artificials. Provaran diferents sals metàl·liques de calci, sodi, estronci, bari, coure i magnesi amb les quals podran reproduir molts dels colors que observem a la pirotècnia.

 

Informació del taller

  • Cursos: 1r i 2n de Batxillerat
  • Ubicació: Auditorio Centre de Recerca Matemàtica, Facultad de Ciencias de la UAB. Bellaterra (Cerdanyola del Vallès).
  • Horari: de 10:00h a 14:00h
  • Data de realització del taller: 15 de novembre de 2023.
  • Nombre màxim de participants: 80 alumnes/as.
  • Inscripcions obertes fins omplir l'aforament en: www.adamedsmartup.es
  • Important: les escoles es comprometen a que l'alumnat respongui el qüestionari online d'avaluació del taller (un per alumne/a) a través de Google Forms com a màxim dues setmanes després de la realització del taller.

Sobre el projecte

ADAMED SmartUP és un programa científic i educatiu dirigit a estudiants de secundària interessats en la ciència. L’objectiu principal de la iniciativa és fer costat als joves excepcionalment dotats per la ciència i permetre’ls desenvolupar les seves vocacions científiques sota les ales d’experimentats professionals i prestigiosos científics. L’objectiu es persegueix a través del programa de beques organitzat a Polònia, així com a través de l’Acadèmia ADAMED SmartUP, una sèrie de cursos gratuïts i oberts, impartits en forma de classes acadèmiques per a joves entusiastes de la ciència. ADAMED SmartUP va iniciar les seves activitats a Espanya el 2022 i aquesta serà la seva segona participació a la Setmana de la Ciència. Amb aquesta jornada científica que pretén fomentar les vocacions científiques entre els més joves.

ADAMED SmartUP està organitzat per la Adamed Foundation creada en 2014 per Adamed, una empresa farmacèutica i biotecnològica amb més de 35 anys d’experiència.

Organitza

20221063934_logo01_1.png

Patrocinat per


Col·labora