13 NOV


Jornada de Portes Obertes del Centre de Recerca Matemàtica

Tipus d'activitat: Jornades de portes obertes/visites guiades
Tipus de públic: Públic general, Públic universitari
Orientat: Individual

Més informació
Centre de Recerca Matemàtica
Pau Varela
616695395
pvarela@crm.cat

On es celebra
Centre de Recerca Matemàtica
Campus de Bellaterra UAB. Facultat de Ciències i Biociències (Edifici C), 65, 08191, Cerdanyola del Vallès

Ponents - JEZABEL CURBELO (Universitat Politècnica de Catalunya – CRM), XAVIER JARQUE (Universitat de Barcelona – CRM), DAVID ROMERO (Centre de Recerca Matemàtica), ALEX ROXIN (Centre de Recerca Matemàtica)

INTRODUCCIÓ

Voleu endinsar-vos en el fascinant món de les matemàtiques? Teniu curiositat per saber què es fa en un centre de recerca? Us convidem a unir-vos a la Jornada de Portes Obertes del Centre de Recerca Matemàtica, una oportunitat per descobrir de primera mà en què estan treballant els nostres investigadors i investigadores.

Durant la jornada, tindreu l’oportunitat d’escoltar a quatre investigadors que us explicaran la seva recerca. Cada presentació oferirà una mirada única a la seva àrea d’expertesa en camps tan diversos com la neurociència, els sistemes dinàmics i la transferència del coneixement. És una oportunitat perfecta per a estudiants i qualsevol persona interessada en com les matemàtiques estan canviant el món que ens envolta.

Aquest esdeveniment forma part de la Setmana de la Ciència i està dissenyat per oferir-vos una visió en profunditat de la feina que es duu a terme al nostre centre, on la recerca matemàtica es fusiona amb altres disciplines, creant un entorn multidisciplinari únic.

Vine a coneixe’ns!

***Cal inscripció previa a la pàgina web de l'activitat***

 

PRESENTACIONS A CÀRREC DE:

JEZABEL CURBELO (Universitat Politècnica de Catalunya – CRM): Jezabel Curbelo és investigadora Ramon y Cajal a la Universitat Politècnica de Catalunya. Anteriorment ha ocupat càrrecs en diverses universitats, com ara el Departament de Ciències de l’Atmosfèrica i l’Oceànica de la UCLA i el Laboratoire de Géologie de Lyon. La seva tesi doctoral (Universitat Autònoma de Madrid, 2014) va ser guardonada amb el “2015 Donald L. Turcotte Award” (Unió Geofísica Americana). Ha rebut diversos premis per la seva investigació en dinàmica de fluids geofísics, com ara les “Beques Leonardo 2022” (Fundació BBVA) i el premi “2021 L’Oréal-UNESCO For Women in Science” (L’Oréal Espanya).

XAVIER JARQUE (Universitat de Barcelona – CRM): El Dr. Xavier Jarque és professor de la Universitat de Barcelona (UB), a la qual es va incorporar l’any 2003 (en excedència a la Universitat Rovira i Virgili, Tarragona, del 2008 al 2010). Va fer el Pd.D. a la Universitat Autònoma de Barcelona i va passar dos anys a la Universitat de Boston (Boston, MA) com a becari postdoctoral. Com a investigador s’ha centrat en la dinàmica holomòrfica, més concretament en la dinàmica transcendental com a sistemes dinàmics discrets generats pels iterats de mapes meromòrfics transcendentals.

DAVID ROMERO (Centre de Recerca Matemàtica): Sóc aquest tipus de matemàtics que tenen un doctorat (en Matemàtiques Aplicades). Treballo al Centre de Recerca Matemàtica des de l’any 2017 com a Gestor de Dades (Open) del CRM. Actualment sóc membre de la Unitat de Transferència de Coneixement del CRM, els Serveis Cientificotècnics, i sóc l’editor en cap de les publicacions CRM. M’interessa l’anàlisi numèrica, especialment els mètodes d’optimització i intel·ligència artificial. També m’interessen els sistemes dinàmics discrets i les aplicacions dels sistemes dinàmics i la modelització.

ALEX ROXIN (Centre de Recerca Matemàtica): Alex Roxin és neurocientífic computacional que combina tècniques analítiques i numèriques juntament amb l’anàlisi de dades per estudiar els mecanismes de xarxa subjacents als processos cognitius com la memòria i la presa de decisions. Ell i el seu grup estan interessats en la dinàmica de microcircuits corticals mitjançant modelització computacional. En particular, estudien el paper de la connectivitat recurrent en la configuració de l’activitat espontània en models de microcircuits corticals. També estudien models de formació i consolidació de la memòria per explorar els límits computacionals dels sistemes de memòria biològica i donar llum sobre els mecanismes fisiològics implicats en la memòria en el cervell animal.

 

SOBRE EL CENTRE DE RECERCA MATEMÀTICA

El Centre de Recerca Matemàtica (CRM) va ser fundat el 1984 pel Professor Manuel Castellet com a centre de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). És l'institut de recerca matemàtica més antic d'Espanya. Actualment, el CRM és un consorci entre la Generalitat de Catalunya, l'IEC i la UAB. El CRM pertany a l'Agència CERCA de centres de recerca patrocinats pel Govern de Catalunya i és membre de l'ERCOM (Centres de Recerca Europeus en Matemàtiques), un comitè de la Societat Europea de Matemàtiques, juntament amb altres centres europeus d'una naturalesa similar. 

Un dels rols centrals del CRM és l'organització de programes de recerca internacionals sobre temes seleccionats en el camp de les matemàtiques, les ciències matemàtiques i totes les seves aplicacions. El CRM acull cada any un nombre de investigadors de renom de tot el món per interactuar amb els investigadors locals durant períodes extensos. El CRM, com a membre de la xarxa CERCA de centres de recerca a Catalunya, està fermament compromès a promoure i millorar la recerca a tot el país. Cada programa de recerca celebrat al CRM genera noves col·laboracions entre investigadors de diferents àmbits i nivells d'expertesa durant les conferències, seminars i interaccions informals, per a les quals l'edifici del CRM ha estat dissenyat específicament per fomentar.

La missió del Centre de Recerca Matemàtica és ser un recurs d'excel·lència en recerca i formació matemàtica a nivell internacional. Els seus objectius específics són:

  1. Realitzar recerca d'alta qualitat de renom internacional en matemàtiques, amb una especial èmfasi en aplicacions del món real realitzades en un context col·laboratiu o interdisciplinari.

  2. Transferència de coneixements basada en la recerca matemàtica validada, amb una especial èmfasi en implementacions concretes de models justificats que aborden problemes emergents amb impacte social.

  3. Formació avançada en el camp de les matemàtiques, mitjançant col·laboració i sinergies amb altres institucions de recerca.

  4. Divulgació dels avenços en matemàtiques tant dins de la comunitat acadèmica més àmplia com en la societat en general.

Organitza

202310133128_CRM_LOGO_P_alta_resolucio.jpg

Patrocinat per

Centre de Recerca Matemàtica

Col·labora