17 NOV


A la Recerca del Món - ZER Vall del Ter 

Tipus d'activitat: Tallers i cursos
Tipus de públic: Estudiants de primària
Orientat: Grups

Més informació
TRESDOSÚ
Sandra Huerto Machín
689537313
sandra.huerto@tresdosu.com

On es celebra
Escola La Daina
Plaça de les escoles, Vilallonga de Ter, 2, 17869, Vilallonga de Ter

Dins la Setmana de la Ciència, Direcció General de Recerca del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya i coordinat per TRESDOSÚ, s'organitzen els tallers "A la Recerca del Món" a diferents escoles rurals de Catalunya.

Una proposta adreçada a fer arribar un ventall de tallers científics a escoles on normalment no arriba l’oferta de la Setmana de la Ciència amb la finalitat d’apropar la ciència a l’entorn familiar i educatiu, experimentar el mètode científic, fer visible la recerca que es fa a Catalunya i impulsar el foment de les vocacions científiques.

Els 4 tallers tenen un caràcter experimental, educatiu i lúdic, treballant diferents àrees de la Ciència i centrats en les temàtiques següents:

  • Joan Oró i Florensa, coincidint amb la commemoració dels 100 anys del naixement del bioquímic lleidatà i referent internacional en l’estudi de l’origen de la vida.
  • Cecilia Payne, astrònoma, que va demostrar que el Sol està compost de gas hidrogen i heli.
  • Reysa Bernson, astrònoma, fundadora de l'Association Astronomique du Nord.
  • L’any Internacional del Mill, proposat per la UNESCO.
  • 200 anys de la mort d’Edward Jenner, descobridor de la vacuna de la verola.

 

Tallers “A la recerca del món”:

  • Vols veure l’ADN? (taller de Biologia)

Joan Oró va sintetitzar artificialment l'adenina, part de l’ADN, a partir d’un compost químic molt verinós. Oró revelava el mecanisme amb què la natura l’hauria fabricat fa milers de milions d’anys. Compostos orgànics a partir dels inorgànics que abundaven en aquell moment a la Terra.

Al taller extreurer l’ADN de material orgànic i la recerca que va fer Joan Oró.

  • De què estan fetes les estrelles? (taller d’Astronomia)

Com poden saber els astrònoms de què estan fetes les estrelles? O com de lluny es troben? Amb l’espectroscopi a un telescopi, es pot observar la petjada de llum de l’estrella i identificar de quins materials la componen.

Coneixerem la recerca de Cecilia Payne, astrònoma, que va demostrar que el Sol està compost de gas hidrogen i heli. I Reysa Bernson, astrònoma, divulgadora i fundadora de l'Association Astronomique du Nord. Dues dones referents en el món de l’astronomia.

  • Sensors per automatitzar (taller de Tecnologia i Biologia)

Els científics i científiques han de ser grans observadors per plantejar-se bones preguntes. I quan segueixen el mètode científic, partir d’una pregunta o repte, observar l’entorn, treuen hipòtesis, replicar o experimentar i analitzar, es necessiten eines.

Edward Jenner, va crear la vacuna de la verola, la primera en el món. Al taller eexperimentarem com funcionen els sensors i actuadors que podem trobar a aparells científics o de treball que eviten que tinguem contacte amb els elements que estem investigant.

  • El Mill i els seus colors (taller de Química orgànica - Botànica)

El mill és un cereal semblant al blat de moro que creix sense problemes en ambients extrems i necessita molt poca aigua per desenvolupar-se. A més, no té gluten i el poden consumir els celíacs. Quan creix passem per diferents colors, de verd a groc. Per què passa?

La cromatografia ens ho explica.

Organitza

20221171035_logo_tresdosu_22mm.png

Patrocinat per

Departament de Recerca i Universitats

Col·labora

TRESDOSÚ