14 NOV


Bessons virtuals per a la medicina personalitzada, a càrrec del biòleg Alfonso Valencia

  • Centre de Cultura Contemporània de Barcelona - CCCB
  • 18:30h a 20:00h
  • 50
  • Pàgina web

Tipus d'activitat: Taules rodones i conferències
Tipus de públic: Públic general
Orientat: Individual

Més informació
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona - CCCB
933064100
info@cccb.org

On es celebra
CCCB
Montalegre, 5, 08001, Barcelona
Necessita reserva
Cal fer reserva prèvia a
https://entrades.cccb.org/muslinkIII/venda/index.jsp?lang=1&nom_cache=CCCB&property=CCCB&codiActiv=157&codiCicle=1
933064100
de dimarts a diumenge d'11-20h

Ponents - Alfonso Valencia

El director del departament de ciències de la vida del BSC, Alfonso Valencia, analitza les potencialitats tècniques, polítiques i socials de la medicina personalitzada, que pot ajudar a definir tractaments mèdics individualitzats gràcies als avenços de diferents tecnologies i a la creació de bessons virtuals de sistemes biològics.

Tres tecnologies diferents i complementàries avancen a velocitats increïbles: la genòmica, que ha obert la possibilitat d’estudiar tant la composició individual com l’evolució d’estats fisiològics (seqüenciació de RNA) amb la possibilitat d’obtenir informació de cèl·lules individuals; els mètodes computacionals, que han experimentat un gir copernicà amb el desenvolupament de la IA i els models de llenguatge (LLM), i la necessària infraestructura computacional que multiplica ràpidament les capacitats que té (vegeu MareNostrum 5).

El departament de ciències de la vida del Barcelona Supercomputing Center (BSC) explora com combinar aquests tres elements en el context de la medicina personalitzada. Més en concret, desenvolupa models («bessons virtuals») de sistemes biològics, per exemple, la resposta d’un tumor a un tractament. Aquests «bessons virtuals» ens serveixen d’instruments per entendre com funcionen els sistemes i com intervenir-hi, alhora que es poden utilitzar per suggerir possibles tractaments individualitzats.

Sessions Beta

Aquesta sessió forma part d’un cicle de sis xerrades divulgatives obertes al públic, en les quals equips de recerca del Barcelona Supercomputing Center (BSC) expliquen l’estat de les seves investigacions i projectes, que també formen part de l’exposició «IA: Intel·ligència artificial». Una proposta per conèixer el present i el futur de la IA i de la supercomputació de la mà de la comunitat científica.



Col·labora