16 NOV


Tallers experimentals «A la recerca del món»

  • Direcció General de Recerca. Secretaria d'Universitats i Recerca
  • 10:30h a 12:30h
  • 50
  • Pàgina web

Tipus d'activitat: Tallers i cursos
Àrea temàtica: Richard Feynman
Tipus de públic: Públic infantil
Orientat: Grups

Més informació
Direcció General de Recerca. Secretaria d'Universitats i Recerca
Sandra Huerto
689537313
sandra.huerto@tresdosu.com

La Direcció General de Recerca organitza l’activitat de divulgació científica «A la recerca del món». Es tracta d’un camí de descoberta mitjançant quatre tallers científics per apropar la ciència a l’entorn educatiu i familiar, experimentar el mètode científic i, alhora, fer visible la recerca que es fa a Catalunya i fomentar les vocacions científiques.

Els quatre tallers experimentals de foment de la ciència són els següents:

Columna multicolor (taller de física). Què pesa més, un quilo de palla o un quilo de plom? Els dos pesen el mateix, un quilo! El que els diferencia és la seva densitat, que fa que la palla floti i el plom s’enfonsi. I els líquids també tenen diferents densitats. Floten més quan tenen menys densitat. Aleshores què fa que un submarí pugui pujar i baixar dins l’aigua? Segur que Narcís Monturiol va haver de resoldre aquests dubtes.

Fòsfor, regulador de la vida (taller de biologia). El fòsfor és bo o perjudicial? Què ens aporta? Aquest element es pot trobar a l’ADN, en processos de fotosíntesis, en l’acció muscular, etc. Gràcies a Ramon Margalef i la seva passió per comprendre la natura, crearem un fertilitzant ecològic ric en fòsfor. Les plantes ho agrairan.

Sòls espumosos (taller de química i geologia). Per què surten bombolles petites de la superfície de les pedres o del terra? Quina reacció es produeix amb el vinagre o l’aigua oxigenada? Les reaccions químiques d’aquests elements s’entenen fent servir la taula periòdica. La vols conèixer?

La lluna ens espera (taller de tecnologia). Margaret Hamilton va liderar el desenvolupament del programari de navegació “on-board” per al Programa Espacial Apollo i poder anar i tornar a la Lluna. Ara és el nostre moment! Hem de decidir quins invents poden ser útils a l’espai i què canviaríem en les seves programacions. Serem programadors i observadors crítics.

Organitza

20171030514_logo_sur.jpg


Col·labora

Tresdosu