13 NOV


Les estructures autosostenibles de Leonardo da Vinci i la seva escriptura en mirall.

  • Museu de Matemàtiques de Catalunya - MMACA
  • 18:00h a 19:30h
  • 50

  • Pàgina web

Tipus d'activitat: Tallers i cursos
Àrea temàtica: Leonardo Da Vinci
Tipus de públic: Estudiants de primària, Estudiants ESO, Batxillerat i Cicles formatius, Públic general
Orientat: Individual

Més informació
Museu de Matemàtiques de Catalunya - MMACA
665 23 34 48
contacte@mmaca.cat

Ponents - Enric Brasó i Pura Fornals

Es presentarà dins el seu entorn històric, artístic i científic el personatge de Leonardo da Vinci.
Dels molts temes que els treballs de Leonardo suggereixen en tractarem dos.
En primer lloc explicarem la solució dibuixada per Leonardo al problema de fer un pont o una coberta amb bastons més curts que la longitud a cobrir. Construirem el seu pont autosostenible basat en l'encavalcament mutu dels bastons.
També mostrarem els seus dibuixos de cobertes i explicarem com hem treballat aquesta idea per arribar a les cúpules “Leonardome”. Les construirem, veurem la varietat de patrons possibles i entendrem la raó per la qual l'estructura plana s'aixeca a una tercera dimensió. Utilitzarem també les noves peces amb curvatura negativa per fer cúpules com superfícies ondulades.
Comprovarem pràcticament les propietats de resistència i flexibilitat d'aquestes espectaculars cúpules. I promourem la reflexió i discussió de les qüestions geomètriques, arquitectòniques o històriques que sorgeixin.
El segon tema que tractarem és l'escriptura especular de Leonardo, detallarem les explicacions que s'han donat sobre els motius de la seva utilització. Ajudats amb miralls, els assistents podran llegir una bona colla de pensaments del mateix Leonardo i per acabar intentarem escriure d'aquesta manera i posarem en comú les estratègies que cadascú ha utilitzat.

Organitza

20199233358_LOGO_mmaca.png


Col·labora

Ajuntament de Cornellà de Llobregat