- Universitat de Barcelona
- 10:00h a 14:30h
- 100
- Pàgina web
Activitat corresponent a la Setmana de la Ciència 2018
Tipus d'activitat: Tallers i cursos
Tipus de públic: Estudiants ESO, Batxillerat i Cicles formatius
Orientat: Grups
En els entorns construïts pels éssers humans estem envoltats de cercles, rectangles i línies rectes. Però ‘’els núvols no són esferes, les muntanyes no són cons, les línies de costa no són cercles, l’escorça dels arbres no és una superfície llisa i els llamps no viatgen en línia recta’’. [B. Mandelbrot].
Què són aquestes formes que ens envolten, amb la seva bellesa i la seva complexitat, i per què són tan presents a la natura? En aquesta xerrada veurem com unes transformacions matemàtiques senzilles ens ajuden a entendre l’aspecte dels arbres, les ones del mar,…
Explicarem les formes fractals més senzilles que es poden construir en matemàtiques, i les compararem amb les formes fractals que es troben a la natura, intentant entendre per què han tingut tant d’èxit en l’evolució i per què s’utilitzen tant al món gràfic digital actual.
L'activitat anirà a càrrec de la Dra. Anna M. Benini “Investigadora Marie Sklodowska-Curie” del Departament de Matemàtiques i Informàtica de la Facultat de Matemàtiques i Informàtica de la Universitat de Barcelona. Està destinada a grups de Batxillerat i els professors responsables del grup han de fer una inscripció prèvia. Les sessions tindran lloc els dimecres 14 i 21 de novembre, en un primer torn a les 10:00 (12:00 taller) i un segon torn a les 11:15 (13 h taller).