10 NOV


Conferencia

  • Observatori de l'Ebre (CSIC-URL)
  • 11:00h a 12:00h
  • 200
  • Pàgina web

Tipus d'activitat: Taules rodones i conferències
Àrea temàtica: joan oro
Tipus de públic: Públic general
Orientat: Individual

Més informació
Observatori de l'Ebre (CSIC-URL)
Juan José Curto
977500511
jjcurto@obsebre.es

Ponents - D. Altadill, E. Blanch, A. Segarra

Intentarem explicar que la Ionosfera terrestre és una part de la Atmosfera que té la peculiaritat de modificar la propagació dels senyals  radio-elèctrics. Aquesta singularitat fa que la ionosfera es comporte, a la vegada, com una ferramenta que permet las comunicacions terrestres a llarga distància via radio, i com un obstacle per als sistemes de radiocomunicació entre la Terra i l'espai.
La ionosfera és un medi dinàmic, on es manifesten pertorbacions itinerants que distorsionen la propagació regular dels senyals radio-elèctrics. Aquestes pertorbacions, que es generen per l'activitat solar, fenòmens meteorològics, terratrémols i grans explosions, causen múltiples efectes al funcionament de les infraestructures aeroespacials i terrestres, especialment als serveis de geolocalització, navegació i comunicació basats en senyals radio-elèctrics.
Aquesta conferència pretén explicar las pertorbacions ionosfèriques itinerants, el seu origen i efectes sobre els sistemes tecnològics, i com el coneixement actual pot aplicar-se per a mitigar el seu impacte perjudicial sobre aquest sistemes i en beneficio dels seus usuaris. A més a més, també vos contarem com el grup de recerca de l'Observatori de l'Ebre contribueix a un projecte Europeu amb l'objectiu de mitigar els efectes distorsionadors de la Ionosfera sobre aquests sistemes de radiocomunicació.
 



Col·labora