Del 13 NOV
Al 14 NOV


Noms de ploma, noms de dona?

Tipus d'activitat: Taules rodones i conferències
Àrea temàtica: joan oro
Tipus de públic: Públic general
Orientat: Individual

Més informació
Universitat de Girona
Núria Ayguadé
972 47 43
nuria.ayguade@udg.edu

Ponents - Veure programa

Un dels focus d’interès de la Càtedra Víctor Català d'estudis sobre el modernisme és reflexionar sobre la utilització de pseudònims masculins per part de Víctor Català i d’altres escriptores. A partir dels estudis desenvolupats d’aquest àmbit cultural es pretén fer arribar al conjunt de la ciutadania les problemàtiques de la qüestió de gènere i oferir una major consciència col·lectiva sobre la qüestió, tant a nivell social com institucional.

L'organització de les jornades «Noms de ploma, noms de dona?», sobre les escriptores i els pseudònims masculins, pretén posar sobre la taula totes aquestes qüestions a partir de casos concrets i també oferint reflexions generals sobre el tema. Així mateix, el programa de la jornada inclourà activitats escèniques a través de les quals posar de manifest la qualitat de les obres d’aquestes autores que van haver-se d’amagar darrere màscares de ben diversa tipologia i en contextos històrics i socials també ben diversos.

Les jornades «Noms de ploma, noms de dona?» no només tractaran el cas de Víctor Català / Caterina Albert, sinó que també hi tindran cabuda intervencions sobre altres escriptores que han utilitzat el pseudònim o altres vies d’alienació per tal de desenvolupar la seva obra. Així mateix, també hi haurà un espai reservat per a la creació literària més actual i pel debat identitari que genera en el context de la societat actual.

La directora de la Càtedra Víctor Català, Margarida Casacuberta, oferirà la ponència inaugural en què tractarà les circumstàncies que van propiciar l’adopció del pseudònim masculí per part de Caterina Albert i, a partir del seu cas concret, s’oferiran unes coordenades generals en relació amb altres autores que han optat per la mateixa opció d’emmascarament per tal d’obtenir una major llibertat creativa. Així mateix, per cloure la jornada, es programarà un espectacle escènic basat en textos de Víctor Català, en el format de lectura dramatitzada. D’aquesta manera, es donarà una major visibilitat al cas de l’autora catalana i el públic podrà posar-lo en relació amb altres autores que van trobar-se en circumstàncies similars.

Les jornades «Noms de ploma, noms de dona? Les escriptores i els pseudònims masculins» tindran lloc entre el 13 i el 14 de novembre a l'Alfolí de la Sal de l'Escala. Les inscripcions seran gratuïtes, però obligatòries, perquè l'aforament sera reduït. Per a formalitzar la inscripció caldrà enviar un correu electrònic a l'adreça cvc@udg.edu indicant nom i cognoms.

Organitza

201810162934_Logo_UdG.png


Col·labora