19 NOV


Visita virtual a la Planta Pilot «MELiSSA»: desenvolupament de tecnologies que permetran les missions espacials tripulades de llarga durada

  • Institut d'Estudis Espacials de Catalunya
  • 17:00h a 18:30h
  • 100
  • Pàgina web

Tipus d'activitat: Jornades de portes obertes/visites guiades
Àrea temàtica: Eduard Fontserè i Riba
Tipus de públic: Públic general
Orientat: Individual

Més informació
Institut d'Estudis Espacials de Catalunya
Oficina de Comunicació IEEC (Rosa Rodríguez i Ana Montaner)
93 280 2088
comunicacio@ieec.cat

Ponents - Francesc Gòdia Casablancas, catedràtic d'Enginyeria Química, Escola d'Enginyeria (Universitat Autònoma de Catalunya)

A les missions espacials tripulades de llarga durada no és possible incloure amb la càrrega de llançament tots els aliments i l'oxigen necessaris per a la supervivència de la tripulació. Per a una missió a Mart de 1000 dies, per exemple, la càrrega inicial necessària seria de 30 tones. Per això, cal idear un ecosistema tancat que recicli l'orina, els residus orgànics i el CO2 producte de la respiració, i que proporcioni aigua, aliments i oxigen.

MELiSSA és un projecte innovador de l'Agència Europea de l'Espai (ESA) que es va iniciar com a part d'un programa d'investigació de tecnologies de suport a la vida, per comprovar la viabilitat de les mission espacials tripulades de llarga durada. El nom del programa és l'acrònim de Sistema Alternatiu de Suport Microecològic per a la Vida (Micro-Ecological Life Support System Alternative).

L'objectiu del projecte MELiSSA és aconseguir el reciclatge complet de tots els compostos químics de manera autosostenible i sense cap tipus de subministrament exterior. Es tracta d'un desafiament d'alt nivell en termes de processos, control d'estabilitat, seguretat i robustesa.

Un dels aspectes més destacats del projecte és la construcció d'una planta pilot capaç de simular un ecosistema artificial tancat per a la recuperació d'aliments, aigua i oxigen a partir de residus, diòxid de carboni i minerals a petita escala que demostri la viabilitat del projecte. Des de 1995, la instal·lació de la planta pilot de MELiSSA a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), única a Europa, s'ha anat desenvolupant per proporcionar un laboratori únic a escala mundial i avui està dissenyada per aconseguir la integració i demostració terrestres preliminars per obrir el camí a l’autonomia humana durant les missions espacials de llarga durada.

La planta pilot utilitzarà animals, en concret rates, com a model per al compartiment de la tripulació. La integració i demostració de les tecnologies associades es durà a terme durant un període de més de dos anys, que es considera una durada representativa de les missions humanes a l'espai.

El projecte MELiSSA és una col·laboració internacional i multidisciplinari en el qual participen experts en genòmica, proteòmica, modelització, microbiologia, nutrició, enginyeria de processos, biotecnologia, enginyeria de sistemes, automatització, etc., tant des del punt de vista acadèmic com des de l'industrial.

La visita virtual a la instal·lació es realitzarà a càrrec del Francesc Gòdia Casablancas, catedràtic de Escola d'Enginyeria Química de la UAB i membre de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i tindrà una durada aproximada de 1,5 hores. 

Detalls de la sessió Zoom:

  • Enllaç: https://us02web.zoom.us/j/85827094731?pwd=SDkycDBsQkVRS0pJd3hkMVFKZnlJdz09
  • ID de la reunió: 858 2709 4731
  • Codi: 463976

 

Organitza

20201020341_IEEC_logo_text_regular.png


Col·labora

Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)