15 NOV

Sostenibilitat, Recursos Naturals i Medi ambient: topografia d’un Infern

Tipus d'activitat: Conferències i taules rodones en línia
Àrea temàtica: Any Internacional de l'Economia Creativa per al Desenvolupament Sostenible
Tipus de públic: Públic general
Orientat: Individual

Més informació Consorci Residència Investigadors
Helena Parnaud
934432759
activitats@residencia-investigadors.es
On es celebra Consorci Residència d'Investigadors
     C/Hospital, 64, 08001, Barcelona

Ponents - Dr. Ramon Carbonell Bertran (GEO3BCN, CSIC)

Conferència dins del marc del cicle: SOS! AQUÍ LA TERRA. Desafiaments i reptes del Canvi Global - II

Organitzat: 

Residència d'Investigadors Fundació Catalana per a la Recerca i la InnovacióInstitut Geosciències Barcelona (GEO3BCN, CSIC)CSIC - Delegació a Catalunya ​

Sostenibilitat, Recursos Naturals i Medi ambient: topografia d’un Infern

El model econòmic de la societat actual arrossegat per un «necessari» creixement continuat no sembla que tingui les més mínimes perspectives d’ésser sostenible. Socialment ens trobem com el  protagonista del Infierno de Dante davant d’una «selva obscura». Comencem doncs per sostenibilitat. Aquest és un  concepte, econòmic, social i ecològic, que fonamentalment fa referència a satisfer les nostres necessitats sense comprometre les necessitats de les properes (següents) generacions. Com a societat global tenim unes necessitats que van «in crescendo» necessitats molt bàsiques de menjar i aigua, però també de telèfons mòbils, iPads, ordinadors, vehicles per desplaçar-nos, avions, energia, i molt important també, necessitats de gestió i emmagatzemament de les nostres deixalles, residus. La demanda de recursos geològics augmenta constantment, tendència que es mantindrà  a mesura que creixi la població mundial i augmenti el nivell de vida. Ja en el 2015, la BBC publica un informe sobre les necessitats en matèries primeres. Si tothom al planeta consumís com el ciutadà mitjà dels EUA, caldrien quatre Terres (planeta) per mantenir-nos. Així un del reptes més crítics  al qual la nostra societat s’enfronta és el de garantir un subministrament sostenible i mediambientalment respectuós de matèries primeres minerals i un excedent segur d’energia verda. Per satisfer la creixent demanda imposada per la societat i evitar impactes ambientals adversos, cal una investigació d’avantguarda i especialment un coneixement del subsol amb una resolució sense precedents. Per a un canvi econòmic i social és doncs fonamental explorar nous dipòsits i promoure l'educació i la formació d'investigadors que puguin conduir  nous descobriments i fomentar la innovació.  L’ús sostenible del subsol requereix la integració de diferents metodologies d'exploració i desenvolupaments únics en la generació de models 3D, estàtics i dinàmics, limitats per conjunts de dades extremadament grans. La gestió de grans bases de dades (Big-Data) i l’aprenentatge automàtic (Intel·ligència artificial) permetran reduir significativament els costos, augmentar les taxes d’èxit fins i tot a grans profunditats i reduir l’estrès social i ambiental. En altres paraules, es tracta de passar de preguntar "on és" a preguntar "què passa si", buscant respostes ràpides i precises a situacions complexes. Empènyer la simulació/predicció del comportament a través de models numèrics a escala, «bessons digitals» de la realitat natural del subsol.

Ponent:  Dr. Ramon Carbonell Bertran (GEO3BCN, CSIC)

Llicenciat en física de la Terra per la Universitat de Barcelona (1985), obté el Doctorat en Geofísica (1991) en la Universitat de Wyoming (Estats Units) on inicià la recerca en Ciències de la Terra. El 1993 entra en el CSIC on actualment és Professor de Recerca, i desenvolupa recerca centrada en la caracterització del subsol,  determinant  les seves propietats físiques i estructura. Desenvolupa recerca focalitzada en exploració geofísica, estudis sobre la naturalesa i estructura de l’escorça continental de la Terra. Especialment rellevants són els projectes relatius a la utilització del subsol (exploració de recursos; el subsol com a magatzem geològic). Ha publicat més d’un centenar d’articles de recerca. Ha estat director d’una vintena estudiants (tesis de màster i doctorat) i ha estat PI en més de 50 projectes de recerca. Ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat a nivell nacional i internacional. Actualment és un dels editors en cap del Journal Tectonophysics.   Ha desenvolupat activitats docents i de recerca a: Universitat de Wyoming (WY, USA), Rice University (TX USA), Earthquake Research Institute, Universitat de. Tokio (Japó), Universitat Paris-Sud Orsay (França), Geosciences Australia, Universidad San Juan (Argentina); també col·labora en tasques docents dins dels programes de postgrau de les Universitats de Barcelona i d'Oviedo.

 


Patrocinat per


Col·labora