Del 16 NOV
Al 21 NOV


Projecte NEREUS COST ACTION

  • Empresa Municipal Mixta d'Aigües de Tarragona SA. Ematsa
  • 12:00h a h
  • Pàgina web

Tipus d'activitat: Conferències i taules rodones en línia
Tipus de públic: Estudiants ESO, Batxillerat i Cicles formatius, Públic especialitzat, Públic universitari
Orientat: Individual

Més informació
Empresa Municipal Mixta d'Aigües de Tarragona SA. Ematsa
Jordi Vallvé López
977250912
jvallvel@ematsa.cat

Ponents - Antoni Olive Mora i Pilar Caballero Colao

La reutilització d'aigües residuals es considera unànimement com l'element més crític de la gestió sostenible de l'aigua. L'escassetat d'aquest recurs lligada al canvi climàtic empenyen a treballar per la màxima utilització d'aigua no convencional. En aquest sentit, però cal resoldre algunes qüestions prèvies com l’eliminació completa de micro contaminants, els bacteris resistents als antibiòtics així com els seus gens.

El Laboratori d’Ematsa participa en un projecte d’investigació europeu anomenat NEREUS COST Action (NEREUS: New and Emerging challenges and opportunities in wastewater REUSe ; COST: european Corporation in Science and Technology). Aquest projecte, d’abast internacional, pretén establir paràmetres pel que fa a les tecnologies de tractament d'aigües residuals, i suggerir nous criteris de qualitat de l'efluent per superar les barreres actuals i salvaguardar la pràctica de reutilitzar aigua. L’objectiu és tenir un impacte important en la millora de la reutilització d'aigües residuals i ajudar a establir un model sostenible des del punt de vista tecnològic, econòmic i social.

NEREUS COST desplega una xarxa multidisciplinària de grups de treball per determinar quins reptes relacionats amb la reutilització d'aigües residuals són els més rellevants per la salut pública i la protecció del medi ambient. La feina que porta a terme el grup de treball en el qual participa el Laboratori d’Ematsa fa recerca sobre la presència d’antibiòtics als efluents de les estacions depuradores. Aquests antibiòtics afavoreixen l’increment de la resistència dels bacteris presents als efluents i això fa necessaris avaluar els riscos associats a la reutilització d’aquests efluents.

Objectius:

1. Proposar la normalització de mètodes per calcular les proporcions de bacteris resistents a antibiótics als influents i els efluents de les depuradores urbanes.

2.  Identificar la capacitat dels bacteris resistents per a sobreviure, diseminar-se i proliferar a partir de l’efluent, comptant amb la possibilitat de reutilitzar aquestes aigües.

3.  Avaluar quantitativament la presència de bacteris resistents al medi ambient.

4. Identificar les condicions que afavoreixen la persistencia o proliferació dels bacteris resistents.

Més info a:

http://www.nereus-cost.eu/

 

Organitza

201994336_logo_color.jpg


Col·labora