- Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
- 09:00h a 14:00h
- Places exhaurides
- Pàgina web
Activitat corresponent a la Setmana de la Ciència 2022
Tipus d'activitat: Itineraris didàctics i excursions
Àrea temàtica: Ciència ciutadana
Tipus de públic: Públic general
Orientat: Individual
L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) se suma a aquesta edició de la Setmana de la Ciència oferint la següent activitat: la sortida de camp "Geologia en viu: Registre i estructura geològica dels entorns de Puiggraciós":
Malgrat els avenços en els camps de les tecnologies de la teledetecció, la prospecció geofísica o la caracterització de materials, l’estudi in situ d’afloraments de materials geològics representa una font d’informació fonamental per interpretar l’estructura del subsol, la seva evolució i els processos que hi tenen lloc. A efectes pràctics aquesta informació és transcendental per entendre el paisatge i predir com el medi geològic condiciona el territori, en sentit ampli.
En aquest context, l’ICGC, com a empresa pública de la Generalitat de Catalunya que entre d'altres funcions té la d'impulsar i dur a terme actuacions relatives al coneixement, la prospecció i la informació sobre el sòl i el subsòl del conjunt del territori de Catalunya, proposa fer un itinerari geològic, a peu, dels entorns de Puiggraciós (Bigues i Riells del Fai, l’Ametlla del Vallès, el Figaró Sant Quirze Safaja). L’itinerari transcorre per una zona amb una gran diversitat geològica i bellesa paisatgística que convida a ser coneguda. Consisteix en un recorregut per pista forestal de 5 quilòmetres de distància i 300 metres de desnivell, que va des del Serrat de l’Ametlla del Vallès fins el Grau de les Escaletes (als Cingles de Bertí). L’itinerari inclou una sèrie de parades centrades en l’observació, la caracterització i la correlació d’afloraments que en funció de la seva naturalesa els agrupem en 11 grups:
L’anàlisi de les diferents observacions permetrà interpretar, des del Grau de les Escaletes, l’estructura del subsol de la zona recorreguda i el seu encaix amb el paisatge i l'estructura geològica regional, que s’observa des d’aquesta talaia.
La tornada al punt de trobada es farà pel mateix recorregut, de manera que es tindrà l’oportunitat de revisar els afloraments vistos anteriorment i comprovar el seu encaix amb l’estructura geològica regional, de forma retrospectiva.
En conjunt, l’itinerari ofereix als assistents l’oportunitat de tenir una visió general del registre i l’estructura geològica dels entorns de Puiggraciós, un escenari privilegiat per aprendre de forma senzilla els principis bàsics de la ciència geològica.
A l’inici de la sortida es proporcionarà un petit dossier amb un mapa i informació geològica general del conjunt de l’itinerari.
La sortida s’adreça al públic en general amb curiositat per conèixer els mètodes de caracterització de roques i estructures geològiques a camp, i el context geològic dels entorns de Puiggraciós.