12 NOV


Ruta científica sobre Antoni de Martí i Franquès

  • Universitat Rovira i Virgili
  • 11:00h a 12:45h
  • 25

Tipus d'activitat: Itineraris didàctics i excursions
Àrea temàtica: hola
Tipus de públic: Públic general
Orientat: Grups

Més informació
Universitat Rovira i Virgili
ComCiència
977558006
comciencia@urv.cat

On es celebra
Diferents carrers de la Part Alta de Tarragona
Portal del Roser, 1, 43002, Tarragona
Necessita reserva
Unitat de Comunicació de la Ciència de la URV
comciencia@urv.cat
977558006
08:00-15:00

Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, en una memòria que va llegir a l'Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. Avui, més de 200 anys després, encara es respecten els seus valors, millorats per la major precisió dels mètodes analítics moderns.

  • "Així a tant a l'hivern com a l'estiu, a la primavera, a la tardor i en qualsevol estació de l'any en tots els mesos, en molts dies i en diferents hores d'aquests he trobat que l'aire de la meva pàtria, agafat en paratge descobert, es compon sempre de 21 a 22 parts d'aire vital i de 78 a 79 parts de mofeta." Antoni de Martí i Franquès, Sobre la quantitat d'aire vital que es troba a l'aire atmosfèric i sobre diversos mètodes de conèixer-la, 1790

La ruta científica Antoni de Martí i Franquès. Un científic universal és una recreació teatralitzada didàctica de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments. Els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la vida i la recerca de Martí i Franquès, des del Camp de Mart fins al Pla de la Seu, passant per l'indret on tenia el laboratori al carrer Santa Anna. Aquesta activitat està dissenyada per l'agència Itinere Turisme & Cultura i la URV.

Organitza

20171123012_urvapilatcolor.png


Col·labora