- Universitat de Girona
- 11:00h a 12:00h
- -
Activitat corresponent a la Setmana de la Ciència 2022
Tipus d'activitat: Taules rodones i conferències
Àrea temàtica: joan oro
Tipus de públic: Estudiants ESO, Batxillerat i Cicles formatius
Orientat: Grups
El dijous 17 de novembre tindrà lloc a l'Institut de Vilablareix la xerrada "Els peixos del canvi climàtic", a càrrec d'Stefania Minuto, professora del grup de recerca en Ecosistemes Marins i Salut Humana (SeaHealth) de l'Institut d'Ecologia Aquàtica (IEA) de la Universitat de Girona (UdG).
Aquest projecte compta amb la col·laboració, a part de GALP Costa Brava, de l'Ajuntament de Roses, l'Aula Gastronòmica de Roses, cuiners i altres professionals de la gastronomia de la Costa Brava, a més de les confraries de pescadors de Roses, Blanes i l'Escala i de diversos instituts d'ESO i Batxillerat de la Costa Brava. Compta amb el cofinançament del Fons Europeu Marítim i de la Pesca.
Les espècies termòfiles són espècies que prefereixen les aigües càlides i que, a causa del canvi climàtic, estan augmentant a la Costa Brava.
Actualment, representen el 13% de les espècies pescades a Catalunya, però tenen un preu de mercat baix o nul perquè són poc conegudes i, per tant, poc comercialitzades i doncs malbaratades.
Aquest estudi pretén contribuir a millorar la competitivitat del sector pesquer de la Costa Brava gràcies a la valorització d'aquestes espècies, reduint també el seu malbaratament, a través del seu contingut en àcids grassos poliinsaturats Omega 3 naturals i saludables.
La xerrada s'enfoca en el plantejament científic del projecte, els resultats de les diagnosis sobre les 15 espècies termòfiles escollides, i en totes les activitats dutes a terme per donar-les a conèixer als consumidors.