- Departament de Ciències Naturals de l'Institut Ramon Berenguer IV d'Amposta
- 16:30h a 18:00h
- 180
- Pàgina web
Activitat corresponent a la Setmana de la Ciència 2023
Tipus d'activitat: Taules rodones i conferències
Àrea temàtica: 100 anys del naixement de Joan Oró
Tipus de públic: Estudiants ESO, Batxillerat i Cicles formatius, Públic general
Orientat: Individual
Els recursos del nostre planeta Terra s'estan esgotant i cada vegada més sovint sentim a parlar d'anar a viure a la Lluna o a Mart o fins i tot més enllà. En aquesta xerrada situarem la Terra en el context del Sistema Solar, de la nostra Galàxia i del seu entorn, parlarem de planetes al voltant d'altres estrelles que podrien tenir vida, i discutirem les condicions en les quals els humans podrien viure fora de la Terra.
Carme Jordi i Nebot és doctora en Física per la Universitat de Barcelona, Catedràtica al Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la mateixa universitat, membre de l'Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB), de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).
La seva recerca s'emmarca en l'astronomia galàctica i la física estel·lar, i en particular, en la caracterització física d'estrelles i cúmuls estel·lars, aquests com a traçadors del disc de la Galàxia. Aquesta recerca es basa en observacions astromètriques, fotomètriques i espectroscòpiques realitzades des d'observatoris de Catalunya, Espanya, Xile, Mèxic, França, Hawaii i des de l'espai.
Ha participat en missions espacials com Hipparcos i INTEGRAL de l'Agència Espacial Europea (ESA) i actualment participa de ple al projecte Gaia, també de l'ESA. Gaia mesura posicions i moviments de més de mil milions d'estrelles a la nostra galàxia. És membre del Gaia Science Team, l'òrgan científic assessor de l'ESA per a aquesta missió.
Interessada que la ciència arribi a tota la societat, participa des de fa anys en activitats de divulgació, activitats per a estudiants de primària i secundària i en aules per a la gent gran.