Del 8 NOV
Al 17 NOV


40 anys d'estudis africans a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona

Tipus d'activitat: Exposicions
Tipus de públic: Públic general

Més informació
Universitat de Barcelona
Manuel Delgado Ruiz
666410557
manueldelgadoruiz@gmail.com

On es celebra
Facultat de Geografia i Història
Montalegre, 6, 6, 08001, Barcelona

Mostra de la trajectòria i l'actualitat de l'africanisme a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, en la preparació del 12é Congrés Ibèric d'Estudis Africans els dies 29, 30 i 31 de gener de 2025, amb el títol "Respostes africanes al debat decolonial".

Presentació

Després de quaranta anys de presència a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, els estudis africanistes continuen reunint les funcions universitàries –docència, investigació i transferència de saber– en el coneixement de les societats africanes i intensifica la seva col·laboració universitària internacional, especialment amb instàncies acadèmiques africanes. Ho fan de la mà del Grup d’Estudis en Societats Africanes, GESA, integrat al si del GECID, Grup d’Estudis en Cultura i Dominació, grup de recerca consolidat de la Facultat d’Història i Geografia. La seva vocació continua sent, com des del principi, ampliar l'oferta acadèmica i la recerca en estudis africans des d'una perspectiva que considera fonamental la col·laboració científica amb centres d’estudi africans com una de les modalitats en que s'expressa l'amistat entre els pobles.

Aquesta atenció mantinguda en la històries i les cultura africanes cobra un especial sentit en el moment actual, en que es generalitza entre els països que foren colonials, com el nostre, una reflexió crítica a propòsit del seu paper en la depredació dels països i els pobles sotmesos, una mirada que també és precís adreçar a les seves pròpies comunitats científiques.

Ofertes

Un tauler expositor a un dels vestíbuls de la Facultat de Geografia i Història, al Campus Raval de la UB, exhibint una col·lecció de llibres produïts pel GESA-GEDES i exemplars de la seva revista Studia Africana, publicació degana de l’africanisme a l’Estat espanyol.  La taula estarà acompanyada por un panell amb l’històric del Grup i un rull up anunciant el 12é CIEA. La taula restarà instal·lada  entre el 8 i el 15 de novembre.

Dues classes obertes de matèries africanistes a càrrec de professors de la Facultat de Geografia i Història, el 14 de novembre, a càrrec del Dr. Gustau Nerín, a les 11,30 a l’aula 212 i del Dr. Jordi Tomàs, a les 18,30 a l’aula 220

 

Organitza

202410141955_marca_pos_rgb.jpg


Col·labora