- Universitat de Girona
- 12:00h a 13:30h
- Limitat
Tipus d'activitat: Taules rodones i conferències
Tipus de públic: Públic general
Orientat: Grups
Els ordinadors quàntics representen una amenaça per als sistemes de xifratge actuals, ja que és possible dissenyar algoritmes quàntics capaços de resoldre de manera eficient els problemes computacionals sobre els quals es basen protocols àmpliament utilitzats, com ara RSA. Per mitigar aquest problema i assolir una seguretat resistent als ordinadors quàntics —és a dir, protocols segurs contra els ordinadors quàntics— s'han proposat dos enfocaments: la criptografia post-quàntica i la distribució de claus quàntiques. El primer es basa encara en la seguretat computacional, mentre que el segon es basa en la seguretat física (quàntica), un canvi de paradigma on la seguretat deriva de les lleis de la física quàntica.
En aquesta xerrada, primer presentem tots aquests conceptes i després ens centrem en la seguretat física quàntica, resumint els principals desenvolupaments recents i els reptes que afrontem. En particular, introduïm l'escenari independent de dispositiu, que ofereix la forma més forta de seguretat física quàntica.
Antonio Acín Dal Maschio és professor ICREA a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), on dirigeix el grup de Teoria de la Informació Quàntica. Doctor en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona, és especialista en tecnologies quàntiques. La seva feina d’investigació ha estat reconeguda per quatre beques del Consell Europeu de Recerca (European Research Council, ERC). Des de l’any 2016, dirigeix la Càtedra AXA en Ciències de la Informació Quàntica. Acaba de ser reconegut amb el premi “Rei Jaume I” 2024 per Investigació Bàsica.