15 NOV


Recerca a la FEPTS: el patrimoni educatiu a les Terres de Ponent durant la II República

  • Universitat de Lleida
  • 17:00h a 19:00h
  • 25

Tipus d'activitat: Tallers i cursos
Tipus de públic: Públic general
Orientat: Individual

Més informació
Universitat de Lleida
Meritxell Simon Martin
634405236
meritxellsimonmartin@gmail.com

On es celebra
Universitat de Lleida, Servei d'Arxiu i Gestió de Documents, Edifici polivalent 2
Carrer de Pere de Cabrera, 5, 25001, Lleida
Necessita reserva
Meritxell Simon Martin
meritxell.simon@udl.cat
634405236

Ponents - Dra. Pepita Raventós, cap del Servei d'Arxiu i Gestió de Documents, UdL, Dra. Gloria Jové, professora en Formació de Mestres, UdL, Dra. Meritxell Simon-Martin, Investigadora Ramon y Cajal, UdL, i Mark Lapiedra, estudiant en doctorat, UdL

El Servei d’Assessorament, Formació i Impuls a la Recerca (SAFIR) us convida a participar als tallers que, promoguts des de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social (FEPTS), de la Universitat de Lleida (UdL), s’ofereixen en el marc de la Setmana de la Ciència 2024. Els tallers son representatius de la pluralitat de projectes de recerca que es duen a terme al si de la FEPTS i comptem amb la vostra participació!

 

Taller de Ciència Ciutadana:

 

Recerca a la FEPTS: el patrimoni educatiu a les Terres de Ponent durant la II República

 

El Fons de l’Escola Normal de Lleida és un patrimoni educatiu del Servei d’Arxiu i Gestió de Documentació (UdL) que alberga manuscrits inèdits sobre la formació de mestres durant la II República (1931-1939). És el cas, per exemple, dels diaris d’aprenentatge escrits per mestres que van opositar als cursets de selecció professional que el Govern Provisional de la República va dissenyar per ingressar al magisteri. Molts dels diaris estan escrits per mestres que, al llarg del seu recorregut professional, van formar part del grup Batec, un moviment de renovació pedagògica que va desenvolupar-se a les Terres de Ponent entre els anys 20 i 30 i que el desenllaç de la Guerra Civil va (parcialment) aturar.

Aquest taller presentarà aquests diaris amb l’objectiu de fer emergir el patrimoni educatiu a les Terres de Ponent durant la II República. I és que estem convençuts/des de que aquest no nomes es troba als arxius, sinó a les cases de particulars que, de vegades sense saber-ho, posseeixen verdaders tresors. Per participar-hi, demanem als assistents que comparteixin amb nosaltres material educatiu que tinguin a casa: llibres de text, quaderns, butlletí de notes, objectes per a l’escriptura, material didàctic per a l’aprenentatge de matèries especifiques (com poden ser les matemàtiques, la música, l’educació física), fotografies, etc. Els assistents també poden participar compartint anècdotes sobre la seva experiència educativa. Aquest material ens permetrà reflexionar sobre l’educació primària i la formació de mestres durant la República amb la participació activa dels assistents, verdaders protagonistes del patrimoni educatiu a les Terres de Ponent.

 

Data: divendres 15 de novembre de 2024 de 17:00 a 19:00

Lloc: UdL, Servei d’Arxiu i Gestió de Documents, Edifici polivalent 2 (planta 0)

Públic: qualsevol persona interessada en la temàtica

Duració: 120min 

 

Us animem a participar-hi!

 

Qualsevol dubte o suggeriment, poseu-vos en contacte amb Meritxell Simón: Meritxell.simon@udl.cat



Col·labora