Del 10 NOV
Al 21 NOV

Exposició Les textures de les roques. Visió microscòpica del substrat geològic de Catalunya

  • Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
  • 09:00h a 20:00h
  • 50

Tipus d'activitat: Exposicions
Àrea temàtica: Microscòpia
Tipus de públic: Públic especialitzat, Públic universitari, Estudiants ESO, Batxillerat i Cicles formatius
Orientat: Individual

Més informació Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
David Sánchez Carbonell
93 567 15 00
infotremp@icgc.cat
On es celebra Vestíbul de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA), Universitat de Lleida (UdL)
     Av. Rovira Roure, 191, 25198, Lleida

Ponents - Dr. J. Carles Balasch Solanes, Dr. Miquel Vilà

En el marc de les activitats de la 26a Setmana de la Ciència 2021, l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) organitza aquesta exposició que es podrà visitar des del dia 11 de novembre fins el dia 10 de desembre de 2021 (horari de visita: de 09.00 a 20.00 h.). Es realitzaran 2 sessions de visites guiades el dijous 18 de novembre de 13 a 14 hores i de 17 a 18 hores, essent l'acte inaugural el 10 de novembre a les 17.00 hores.

L’origen, la formació i l’evolució de les roques és un dels objectius principals de les ciències de la Terra, i l’observació de les textures de les roques i els seus components ha estat i és una font d’informació essencial per avançar en el coneixement d’aquests aspectes i en les aplicacions que se’n deriven.

En geologia, el concepte “textura d’una roca” fa referència a les relacions geomètriques entre els grans minerals i la resta de components que formen la roca, així com l’anàlisi de la grandària i la forma dels grans. Aquestes relacions generalment s’estableixen, en una primera aproximació, a escala de mostra de mà, però per determinar amb més detall les característiques imperceptibles a simple vista, cal l’observació microscòpica de làmines primes.

Al marge del seu significat i la seva utilitat, de la visió microscòpica de les textures de les roques en deriven unes imatges d’una gran variabilitat estètica.

Les textures de les roques tenen un valor científic, pràctic i estètic molt potent que ens ha convidat a construir un relat que volem compartir. Aquest valor s’intensifica si les textures s’emmarquen dins un territori amb un substrat geològic divers com és Catalunya.

L’objectiu de la present exposició és il·lustrar un conjunt de textures microscòpiques representatives de les roques ígnies, metamòrfiques i sedimentàries que afloren a Catalunya.

Programa de l’acte inaugural (10 de novembre de 2021, a les 17.00 hores):

  • Presentació i benvinguda: Dr. J. Carles Balasch Solanes, professor titular del Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl de la Universitat de Lleida (UdL) 
  • Presentació i visita guiada da l’exposició: Dr. Miquel Vilà, cap de la Unitat de Geologia Regional de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i coordinador de l’exposició. 

Organitza

202011114043_icgc.jpg

Patrocinat per


Col·labora

Universitat de Lleida. Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària