Del 12 NOV
Al 21 NOV


Exposició Les textures de les roques. Visió microscòpica del substrat geològic de Catalunya

  • Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
  • 09:00h a 17:00h
  • 40

  • Pàgina web

Tipus d'activitat: Exposicions
Àrea temàtica: Microscòpia
Tipus de públic: Estudiants ESO, Batxillerat i Cicles formatius
Orientat: Grups

Més informació
Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
David Sánchez Carbonell
93 567 15 00
david.sanchez@icgc.cat

On es celebra
Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus, de l'ICGC
Passeig de Pompeu Fabra, 21, 25620, Tremp
Necessita reserva
Esther Jiménez
Esther.Jimenez@icgc.cat
973 65 08 30. Ext. 5002
09.00-14.00 hores

En el marc de les activitats de la 26a Setmana de la Ciència 2021, l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) organitza aquesta exposició, adreçada a l'alumnat d’ESO, de Batxillerat i de Cicles Formatius.

En geologia, el concepte “textura d’una roca” fa referència a les relacions geomètriques entre els grans minerals i la resta de components que formen la roca, així com l’anàlisi de la grandària i la forma dels grans. Aquestes relacions generalment s’estableixen, en una primera aproximació, a escala de mostra de mà, però per determinar amb més detall les característiques imperceptibles a simple vista, cal l’observació microscòpica de làmines primes.

Aquesta exposició adaptada als instituts, exhibeix 9 mostres de mà de roques ígnies, metamòrfiques i sedimentàries representatives, imatges de les seves textures al microscopi i informació sobre la seva procedència a diferents escales.

L’exposició s’acompanya d’una activitat didàctica que permet a l'alumnat observar mostres de roca i analitzar imatges a nivell microscòpic en base als paràmetres que defineixen la textura (mida, forma i relacions geomètriques entre els components de la roca) i reconèixer i relacionar les diferents imatges de les textures amb el seu significat i els processos o ambients de formació.

L’objectiu de l’exposició és, d’una banda, observar i identificar característiques de les textures de diferents tipus de roques, a escala microscòpica, relacionar-les amb la interpretació geològica que se’n deriva i, d’altra banda, conèixer la diversitat de roques que afloren a Catalunya.

Es realitzaran visites guiades concertades i activitats didàctiques, de dilluns a divendres, d'1 hora de durada, aproximadament. Posteriorment esta prevista la seva itinerància per centres d’educació secundària.

L'exposició es podrà visitar fins el dia 3 de desembre

Organitza

202210154440_icgc.jpg

Patrocinat per


Col·labora